Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αρχαιολόγοι βρήκαν το μάτι του Τουταγχαμών στην Κρήτη


Αρχαιολόγοι βρήκαν το μάτι του Τουταγχαμών στην Κρήτη.

Μέσα σε ένα πιθάρι, όπου είχε θαφτεί μια οικογένεια πριν από αιώνες, οι αρχαιολόγοι έκαναν μια απρόσμενη ανακάλυψη.  Ανάμεσα στα οστά, βρέθηκε κάτι που αρχικά έμοιαζε για ένας απλός σβώλος από χώµα, όμως όλοι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν να αστράφει από μέσα ένα μάτι. Το μάτι του Τουταγχαμών.

Ολόχρυσο, σε φυσικό µέγεθος, µε αιγυπτιακό µπλε ολόγυρά του (φωτό) και κυρίως πανοµοιότυπο µε αυτό της χρυσής νεκρικής µάσκας του αιγύπτιου μονάρχη που πέθανε το 1323 π.Χ., το μάτι αυτό είναι ένα από σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη.
Όπως αναφέρει «Το Βήμα», η ανακάλυψη αυτή αιφνιδίασε τους αρχαιολόγους, αφού ποτέ δεν έχει βρεθεί κάτι παρόμοιο στην Κρήτη, πλην ενός πολύ µικρού, χωρίς το χαρακτηριστικό αιγυπτιακό µπλε, στην Κνωσό πριν από µισόν αιώνα.

Τα υλικά, το σχήµα του µατιού, η κατασκευή του δεν αφήνουν καµία αµφιβολία για το πρότυπο που είχε ο καλλιτέχνης» λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Σταµπολίδης, ο οποίος διεξάγει τις αρχαιολογικές έρευνες στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας από το 1985. Στην πραγµατικότητα είναι ένα επιστήθιο κόσµηµα µε απόληξη για να κρεµιέται. Ωστόσο η κοκκίδωση στη θέση των βλεφαρίδων, τα βλέφαρα που είναι σχηµατισµένα από πάστα αιγυπτιακού µπλε κάνουν τη διαφορά.
«Γυναίκα φορούσε αυτό το κόσµηµα. Και το ένδυµά της ήταν καταστόλιστο από τα χρυσά ελάσµατα που ήρθαν στο φως Υποθέτουµε µάλιστα ότι είναι η νεότερη από τις τρεις της ίδιας ταφής, διότι τις ανύπανδρες γυναίκες στόλιζαν σαν νύφες όταν πέθαιναν, επειδή νυµφεύονταν τον Αδη» προσθέτει ο κ. Σταµπολίδης.
Κατά τον αρχαιολόγο µάλιστα το γεγονός ότι το χρυσό µάτι φοριόταν ως επιστήθιο πιθανόν να σηµαίνει την παρείσφρηση αιγυπτιακών δοξασιών και πίστεων στην κοινωνία της Ελεύθερνας ήδη από τα τέλη του 8ου µε αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.
Πηγή: www.iefimerida.gr