Πριν από λίγο καιρό ο κρητικός εικονολήπτης και χρήστης drone Νίκος Σαράντος, κατέγραφε την Σπιναλόγκα να δεσπόζει από ψηλά, κάνοντας χρήση υψηλής τεχνολογίας και ευκρίνειας για να τραβήξει τις μαγευτικές εικόνες του νησιού των Λεπρών.
Τις τελευταίες ημέρες ο δημοφιλής ιστότοπος travelbydrone.com που συλλέγει τα καλύτερα βίντεο από όλο τον κόσμο τραβηγμένα με drone (το ιπτάμενο ελικοπτεράκι με τους 4 έλικες) τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας τη δουλειά του Νίκου Σαράντου.
Η Σπιναλόγκα βρίσκεται στην βορειοανατολική Κρήτη στον κόλπο της Ελούντας . Το όνομα Σπιναλόγκα το πήρε από τους Ενετούς και σημαίνει Μακρύ Αγκάθι. Πάνω στα απομεινάρια του αρχαίου φρουρίου, οι Βενετοί έχτισαν ένα φρούριο για να αμυνθούν από την τουρκική απειλή και το οποίο άντεξε μέχρι το 1715, όπου πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων.
Το νησί είχε αποτελέσει καταφύγιο και ορμητήριο των χαΐνηδων, των Κρητών επαναστατών που έκαναν ανταρτοπόλεμο στους Οθωμανούς που είχαν ήδη καταλάβει την Κρήτη. Όταν το νησί κατελήφθη απ’ τους Τούρκους, χτίστηκαν κατοικίες και εποικίστηκε. Στα τέλη του 19ου αιώνα, υπολογίζεται ότι κατοικούνταν από περισσότερες των διακοσίων οικογενειών. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο ύπατος αρμοστής της Κρητικής Πολιτείας, πρίγκιπας Γεώργιος, θα αποφασίσει την ίδρυση λεπροκομείου στην Σπιναλόγκα για να απομονώσει τους λεπρούς. Η λέπρα τότε ήταν σε έξαρση.
Από τότε η Σπιναλόγκα κατοικήθηκε από λεπρούς και ο πληθυσμός τους έφτασε μέχρι και τους χιλίους κατοίκους.
Από τότε η Σπιναλόγκα κατοικήθηκε από λεπρούς και ο πληθυσμός τους έφτασε μέχρι και τους χιλίους κατοίκους.
Το 1948 που ανακαλύφθηκε στην Αμερική το φάρμακο για την λέπρα, η Σπιναλόγκα σταδιακά άδειαζε μέχρι και το 1957 που έφυγαν οι τελευταίοι ασθενείς.
Σήμερα το νησί με την ομορφιά και την ιστορία του αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, ενώ η αναμενόμενη ένταξη του στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Πηγη: www.kritipoliskaihoria.gr
Δείτε και άλλα βίντεο εδώ: www.youtube.com