Πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα κάνουν λόγο για... απροθυμία των εμπλεκομένων φορέων να βάλουν το νησί στο κάδρο της φιλοξενίας των χιλιάδων απελπισμένων, κυρίως για λόγους οικονομικούς.
Κι ενώ οι προετοιμασίες για τους πρόσφυγες που πρόκειται (;) να έλθουν στην Κρήτη καλά κρατούν, οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα κάνουν λόγο για... απροθυμία των εμπλεκομένων φορέων να βάλουν το νησί στο κάδρο της φιλοξενίας των χιλιάδων απελπισμένων, κυρίως για λόγους οικονομικούς καθώς η Κρήτη " κοστίζει" αρκετά και οι λογής ενδιαφερόμενοι στην πρωτεύουσα κάνουν δεύτερες σκέψεις, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν να μην χάσουν το... πορτοφόλι της διαχείρισης !
Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: η Αναπτυξιακή Ηρακλείου με επικεφαλής τον πρόεδρο της δήμαρχο Αρχανών - Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο επαφών της τόσο με την Αναπτυξιακή Αθηνών όσο και με την Ύπατη Αρμοστία και τα συμπεράσματα είναι ανάμεικτα. Από τη μια ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το προσφυγικό στην Αθήνα και από την άλλη διαπίστωσαν πως το σχέδιο έχει ως επίκεντρο την πρωτεύουσα και άξονα την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, όπου λόγω των πολλών χρημάτων που διακυβεύονται υπάρχει επιθυμία μεγάλη να μην απομακρυνθεί και πολύ από την Αθήνα η φιλοξενία των προσφύγων και ειδικά η μεταφορά τους σε νηςιώτικες περιοχές όπως η Κρήτη. Τα λεφτά είναι πολλά, τα ξενοίκιαστα σπίτια αναρίθμητα και οι θέσεις εργασίας που ανοίγονται χιλιάδες ( αφού η αναλογία θέση εργασίας με πρόσφυγα είναι 1/6) και οι περιοχές και οι ενδιαφερόμενοι τόσοι ώστε η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση! Μάλιστα όπως διευκρινίστηκε αρχικά γίνεται σκέψη για μια εγκατάσταση στην Κρήτη περίπου 150 προσφύγων, κυρίως για συμβολικούς λόγους και αν υπάρχουν κι άλλες ανάγκες... βλέπουμε!
Όπως επίσης διευκρινίστηκε ο πυρήνας των σπιτιών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 15 σπίτια, για κάθε δομή, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα απαραίτητα και να επιτυγχάνεται οικονομία κλίμακος. Επίσης ένα ζήτημα που προέκυψε από τις συζητήσεις ειναι πως αφού όσοι έλθουν θα ειναι ταυτοποιημένοι αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει και έτοιμη η χώρα υποδοχής τους. Τουτέστιν μεθερμηνευόμενο σημαίνει πως οι πρόσφυγες που θα έλθουν στην Κρήτη δεν θα παραμένουν στο νησί παραπάνω από τρεις μήνες, θα φεύγουν δηλαδή και άλλοι θα παίρνουν τη θέση τους. Επίσης θα απαιτείται και μια τύπου σεμιναριακή εκπαίδευση των προσφύγων από στελέχη των πρεσβειών που εντέλει θα τους υποδεχτούν κι αυτό σημαίνει μετακίνηση προς την Αθήνα και αυξημένο κόστος φιλοξενίας με αποτέλεσμα να μπαίνει κι αυτό στη ζυγαριά της κρητικής φιλοξενίας.
Ειναι χαρακτηριστικό πάντως του γεγονότος πως δεν θέλουν ιδιαίτερα να φέρουν πρόσφυγες προς την Κρήτη το γεγονός πως στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου επιδίωξαν συνάντηση με τη μεγαλύτερη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, στελέχη της οποίας έδειξαν απροθυμία να συναντήσουν την κρητική αντιπροσωπεία και αφήνοντας μια επαφή στο προσεχές μέλλον, δείγμα πως δεν θέλουν να βάλουν κι άλλους παίκτες στο οικονομικό παιγνίδι από την τεράστια πίτα της διαχείρισης του προσφυγικού.
Πηγη: cretalive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου