Οι έξι «αμαρτωλοί» φάκελοι της υπόθεσης Παπαντωνίου ίσως κρύβουν μέσα τους το πιο μεγάλο πάρτι της διαπλοκής στο Ελ Ντοράντο των οπλικών συστημάτων.
Κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες αλλά και πρωταγωνιστές του μιντιακού στερεώματος στην «χρυσή δεκαετία» της ευμάρειας μετά το 2001, θα ελεγχθούν από την προανακριτική επιτροπή που συγκροτείται για την περίοδο 2001 - 2004 με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και διακομματική αποδοχή.
Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιοι έξι φάκελοι φέρνουν στο προσκήνιο την άρρηκτη σχέση των εξοπλιστικών δαπανών με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας - ήτοι, τη συμβολή που είχαν εδώ και τρεις δεκαετίες οι ιλιγγιώδεις εξοπλιστικές δαπάνες στην χρεοκοπία της χώρας.
Ακριβείς υπολογισμοί και αναγωγές δεν μπορούν να υπάρξουν, όμως το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλιστικών δαπανών από το 1974 μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται παγίως με εξωτερικό δανεισμό και, δη, μακροχρόνιο. Κι από μόνο του το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι αγορές οπλικών και αμυντικών συστημάτων αποτελούν νασικό τροφοδότη του χρέους.
Το 25% του δημόσιου χρέους προέρχεται από τους εξοπλισμούς
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σε ανύποπτο ακόμη και προ χρεοκοπίας χρόνο (το 2003), είχε υπολογίσει και δηλώσει ενώπιον της Βουλής ότι ο δανεισμός και οι δαπάνες για εξοπλισμούς αναλογούν στο 25% του δημοσίου χρέους.
Οι ίδιοι οι αριθμοί και τα επίσημα στοιχεία του ΝΑΤΟ, άλλωστε, είναι αποκαλυπτικοί και δείχνουν πως η Ελλάδα, ακόμη και στα χρόνια της χρεοκοπίας παραμένει ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως.
Αποδεικνύοντας πλην των άλλων και πως οι βασικοί δανειστές μας - οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία - την ίδια ώρα που ζητούν από την Ελλάδα για περισσότερη λιτότητα προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, εξακολουθούν να την βλέπουν και να την χρησιμοποιούν ως έναν από τους καλύτερους πελάτες των αμυντικών τους βιομηχανιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), η Ελλάδα από το 1974 έως το 2010 αγοράζει και εισάγει σταθερά κάθε χρόνο:
- Το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ
- Το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία
- Το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία.
Εν ολίγοις, και σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα αγόρασε:
- Από τις ΗΠΑ όπλα αξίας 15,5 δισ. δολαρίων,
- Από τη Γερμανία όπλα αξίας 6,5 δισ. δολ.,
- Από τη Γαλλία όπλα αξίας 4,1 δισ. δολ.,
- Από την Ολλανδία όπλα αξίας 2,1 δισ. ευρώ,
- Από τη Ρωσία όπλα αξίας 1 δισ. ευρώ,
- Από την Ιταλία όπλα αξίας 879 εκατ. δολ.
Πέμπτη εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως η Ελλάδα
Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για την πενταετία 2001 - 2005, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα ερευνηθεί από την προανακριτική επιτροπή: Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου.
Ακόμη, δε, και στα χρόνια της χρεοκοπίας, στο διάστημα 2007 - 2010, η Ελλάδα κατείχε την πέμπτη θέση παγκοσμίως στις εισαγωγές όπλων με δαπάνες 4,3 δις δολαρίων. Στην ίδια λίστα, την πρώτη θέση είχε η Ινδία κι ακολουθούν η Νότιος Κορέα, το Πακιστάν και η Κίνα.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του SIPRI, οι δαπάνες της Ελλάδας για εισαγωγές όπλων κατά την περίοδο που έγινε η συσσώρευση του σημερινού δημόσιου χρέους (1974-2010) ήταν της τάξης των 32 δισ. δολαρίων (σταθερές τιμές 1990), ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 50% ενός μέσου ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών.
Κι ακόμη, τα τελευταία 36 χρόνια, υπήρξαν εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα, προερχόμενων από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, συνολικής αξίας ίσης σχεδόν με το μισό του μέσου ετήσιου ΑΕΠ της ίδιας περιόδου…
Ο εκσυγχρονισμός των F - 16 και τα F - 35
Ακόμη και σήμερα δε, υπό το βάρος τριών Μνημονίων, η Ελλάδα παραμένει μια από τις πέντε χώρες που δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Συγκεκριμένα, οι αμυντικές δαπάνες φθάνουν στο 2,38% του ΑΕΠ έναντι 1,56% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία.
Αυτή την περίοδο το υπουργείο Άμυνας προωθεί και το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών F - 16 με κόστος που υπολογίζεται περι τα 2 δις ευρώ, καθώς και την αναβάθμιση των αντιαεροπορικών συστημάτων S - 300.
Το υπουργείο Άμυνας έχει καταθέσει και ερώτημα στις αμερικανικές αρχές για το κόστος ενδεχόμενης αγοράς των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F - 35 - προοπτική, που προκάλεσε και την έντονη αντίδράση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον Νίκο Φίλη, ακριβώς λόγω της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Το κόστος αγοράς των F - 35 υπολογίζεται περί τα 3 δις ευρώ, μετα τις αντιδράσεις, ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής.
Πηγη: pancreta.gr
Πηγη: pancreta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου