Την απορία του σχετικά με τη διαχρονική επιμονή των κυβερνήσεων, των εκπαιδευτικών αλλά και της κοινής γνώμης ως προς τη διατήρηση τόσων πολλών φωνηέντων στη νέα ελληνική γλώσσα εξέφρασε με σημερινή του δήλωση ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως «κάλλιστα θα μπορούσαμε να κόψουμε τουλάχιστον δύο με τρία φωνήεντα».
«Στα ελληνικά έχουμε επτά βασικά φωνήεντα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) τα οποία γίνονται δώδεκα αν λάβει κανείς υπόψιν του και τα διγράμματα ει, οι, υι, αι και ου, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη οι γλώσσες φθάνουν μετά βίας τα έξι με επτά στο σύνολο» ανέφερε ο κ. Φίλης, μιλώντας σε συμβασιούχους ναυαγοσώστες-μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βάρκιζα.
«Τα παιδιά μας δεν μιλούν και δεν γράφουν σωστά ελληνικά. Κάτι φταίει, αλλά τι; Λένε ότι ο πλούτος της γλώσσας βοηθά τους νέους να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και εκφραστική δύναμη. Εγώ δεν ξέρω. Ίσως όλα αυτά τα φωνήεντα να μπερδεύουν τελικά τα παιδιά»σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος αποκάλυψε πως έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής διαλόγου, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, για τη μελέτη του θέματος.
«Θα διεξαχθεί ανοιχτός διάλογος και θα ακουστούν όλες οι απόψεις των ειδικών από την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα»διαβεβαίωσε ο Ν. Φίλης, τονίζοντας ωστόσο πως κατά τη γνώμη του το έψιλον γιώτα, το όμικρον γιώτα, το ύψιλον και το άλφα γιώτα μπορούν να αντικατασταθούν άμεσα, ενώ το ίδιο μπορεί να ισχύσει σε ορίζοντα πενταετίας και για σχεδόν ομόηχα σύμφωνα όπως το μι και το νι.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Παιδείας χθες αναφέρθηκε και στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, την έκταση της οποίας χαρακτήρισε «παρά φύσιν». Με την άποψη αυτή διαφώνησε έντονα νεαρός που φορούσε τζιν κάτω από τη φόρμα την ώρα της γυμναστικής, ο οποίος μιλώντας στο «Κουλούρι» υποστήριξε ωρυόμενος ότι «τα αρχαία ελληνικά πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε».
Πηγη: tokoulouri.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου