Η πιθανότατα να νοσήσει από καρκίνο κάποιος φτάνει στο 90% για κόσμο που έχει εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.
Οι εντατικές χημικές καλλιέργειες με κατάχρηση φυτοφαρμάκων στην Κρήτη σχετίζονται με την πρωτόγνωρη αύξηση της νοσηρότητας στο νησί, την υπογονιμότητα και τους παιδικούς καρκίνους.
Την ανάγκη να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, με αποκλειστικά βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, επεσήμαναν οι διακεκριμένοι γιατροί Ανδρέας Γιαννόπουλος και Δημήτρης Πετράκης σε ημερίδα του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
Όπως ειπώθηκε, με βάσει επιδημιολογικές μελέτες από τον διεθνή και ελληνικό χώρο, τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται για την κατακόρυφη αύξηση στις καρκινογεννέσεις αλλά και μεταβολικά νοσήματα όπως ζαχαρώδης διαβήτης, θηροειδή, κακοήθειες στην παιδική ηλικία και την στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες.
«Η πιθανότατα να νοσήσει από καρκίνο ένας άνθρωπος είναι περίπου 5% – 10% βάσει κληρονομικότητας και DNA. Αυτή η πιθανότατα φτάνει στο 90% για κόσμο που έχει εκτεθεί σε φυτοφάρμακα. Η διαδρομή όμως για να φτάσουμε στην εκδήλωση της νόσου είναι 15 με 25 χρόνια οπότε «τα ίχνη του εγκλήματος» εξαφανίζονται για τον γενικό πληθυσμό, όχι όμως και για τους επιστήμονες. Πλέον έχουμε συνθέσει το παζλ κι έχουμε βρει τις αρχικές αιτίες όλων αυτών» τόνισε ο καρδιολόγος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ανδρέας Γιαννουλόπολος.
Ωστόσο, πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι «οι χημικές βιομηχανίες οι οποίες παράγουν τα προϊόντα αυτά, έχουν μέσα επιστήμονες, οι οποίοι είναι πληρωμένοι από αυτές για να βγάζουν ψεύτικες μελέτες. Έτσι παραπλανούν τον κόσμο. Για παράδειγμα μία πολύ βασική παραπλάνηση είναι ότι υπάρχει όριο ασφαλείας για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ότι από μία ποσότητα και κάτω, δήθεν είναι ασφαλής. Αυτό είναι μύθος, είναι παραπλανητικό είναι αντιεπιστημονικό και χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης. Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικότερα και βλαπτικότερα κυρίως για το ενδροκρινολογικό μας σύστημα, όταν βρίσκονται σε απειροελάχιστες ποσότητες μέσα στο αίμα μας» συμπλήρωσε.
Πλήττονται γυναίκες και παιδιά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παιδοχειρουργός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρης Πετράκης, κυρίως πλήττονται γυναίκες, με αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού και παιδιά που εμφανίζουν κακοήθειες στην παιδική ηλικία.
Τα παιδιά είναι πολύ πιο εκτεθειμένα επειδή δεν έχουν τους μηχανισμούς άμυνας που έχουν οι μεγάλοι και εκτίθενται και μέσω της ενδομήτριας ζωής και μέσω του θηλασμού.
Υπογονιμότητα και στείρωση
Όπως ειπώθηκε, το ποσοστό της στείρωσης στις γυναίκες αυξήθηκε κατακόρυφα από το 1970 και μετά ενώ και το σπέρμα των ανδρών είναι περίπου ακατάλληλο για γονιμοποίηση σε ποσοστό 40% του ανδρικού πληθυσμού. Ακόμη, όπως ειπώθηκε έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος, να κρατήσει το παιδί και να το βγάλει σωστό, στοιχεία που σχετίζονται με την αλόγιστη χρήση των χημικών.
Έκθετη η Κρήτη
Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, στην Κρήτη γίνεται κατάχρηση των φυτοφαρμάκων: «Η Κρήτη είναι μια περιοχή με πολλές εντατικές χημικές καλλιέργειες. Υπάρχουν περιοχές προβληματικές με σοβαρές επιβαρρύνσεις στα εδάφη, στο νερό, ακόμη και στα ιζήματα του Λιβυκού Πελάγους».
«Να καταργηθεί η χημική γεωργία»
«Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές, διότι εμείς έχουμε εκτεθεί αλλά αυτό μπορεί να μεταφερθεί γονιδιακά στις επόμενες γενιές» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται «να βρεθεί ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που να εγγυάται καλλιεργητικό πλάνο με περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων».
«Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γιαννόπουλος: «Πρέπει να καταργηθεί δια νόμου η χημική γεωργία και να επιβληθεί η βιολογική γεωργία. Η χώρα μας, λόγω κλίματος και μικροκλιμάτων είναι η πιο ευνοημένη χώρα στον κόσμο για να παράξει βιολογικά προϊόντα σε πολύ χαμηλό κόστος έτσι ώστε οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να αποκτούν επαρκές εισόδημα». «Δεύτερον να αναδείξουμε το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Είναι τουλάχιστον ισάξιο με του φαρμακοποιού και του γιατρού διότι όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου».
Χαιρετισμό στην ημερίδα, απηύθυναν η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Παρασκευή Ορφανουδάκη, ο αντιπρόεδρος Αντώνης Κρασυοδάκης και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μανώλης Κατσαράκης.
Πηγη: apopsilive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου