Πιθανώς να έχετε υποψιαστεί ότι κάποιος (ή εσείς) παρουσιάζει άγχος υψηλής λειτουργικότητας κι αυτό το άρθρο είναι το καταλληλότερο για να σας παρουσιάσει 7 βασικά χαρακτηριστικά που η διαίσθησή σας έχει ήδη εντοπίσει.
Η απόκρυψη των συμπτωμάτων του άγχους πρόκειται για μια δεξιότητα που κυρίως τα αγχώδη άτομα υψηλής λειτουργικότητας έχουν τελειοποιήσει, εκτός αν γνωρίζετε τι ακριβώς να ψάξετε.7 χαρακτηριστικά του άγχους υψηλής λειτουργικότητας
1. Ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια
Κάποιος που παρουσιάζει άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι συνήθως υπερβολικά συγκεντρωμένος στις λεπτομέρειες· σχεδιάζει, οργανώνει, διαμορφώνει στρατηγικές και εργάζεται στο να κάνει τα πράγματα όσο τελειότερα γίνονται. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο με άγχος νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο. Γι’ αυτό και οι πλευρές της ζωής που μπορεί να ελέγξει του δίνουν μια κάποια αίσθηση σταθερότητας και ελέγχου στο περιβάλλον του.
2. Προβλέπουν όπως ένας παίκτης του σκάκι
Ο σχεδιασμός και η πρόβλεψη των μελλοντικών κινήσεων αποτελούν βασικά τεχνικά εργαλεία των καλύτερων παικτών του σκάκι. Τις ίδιες δεξιότητες χρησιμοποιούν και όσοι παρουσιάζουν άγχος υψηλής λειτουργικότητας. Ο σχεδιασμός είναι κι αυτός τρόπος διαχείρισης των συμπτωμάτων του άγχους, επειδή όσο πιο πολλά μπορούν να γίνουν γνωστά, τόσο λιγότερες εκπλήξεις θα υπάρξουν.
3. Αποφυγή του ρίσκου
Οτιδήποτε θεωρείται «συναρπαστικό» από τον μέσο άνθρωπο, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να αποφύγει ένα άτομο με τέτοιου είδους άγχος. Οι επικίνδυνες καταστάσεις , όπως οι τρομακτικές ταινίες ή τα παιχνίδια στα πάρκα διασκέδασης (όπως τρενάκι του τρόμου) δεν είναι καθόλου συναρπαστικά γι’ αυτά τα άτομα. Αν ζητήσετε από ένα αγχώδες άτομο να σας συναντήσει αργά το βράδυ κάπου, το πιθανότερο είναι να προτιμήσει πρωινές ώρες. Αν προτείνετε να πάτε κάπου που θα έχει κόσμο, θα σας αντιπροτείνει κάπου με λιγότερο κόσμο.
4. Φαίνονται λίγο νευρικοί
Όσοι παρουσιάζουν άγχος υψηλής λειτουργικότητας συχνά αποκρύπτουν τις νευρωτικές τους συνήθειες από τους άλλους, αλλά το επίμονο δάγκωμα των νυχιών ή η ρυθμικά νευρική κίνηση των ποδιών, είναι τρόποι αντιμετώπισης του συνεχούς άγχους και δεν μπορούν εύκολα να κρυφτούν. Οι νευρικές αυτές συνήθειες αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό αυτών των ανθρώπων.
5. Ανάγκη ελέγχου των άλλων
Σε περιόδους μεγάλου στρες, ένα άτομο με άγχος υψηλής λειτουργικότητας θα αναζητήσει τρόπους ελέγχου όλων των δεδομένων που το περιτριγυρίζουν. Μια επιστημονική έρευνα βρήκε «μια πιθανή εξήγηση ως προς το γιατί είναι τόσο αναγκαίος ο έλεγχος του περιβάλλοντος. Η αίσθηση ελέγχου επιτρέπει στους οργανισμούς να χειριστούν το στρες».
6. Σπάνιες εκρήξεις, αλλά εξαιρετικά έντονες
Τα άτομα με αυτό τον ιδιαίτερο τύπο άγχους μπορεί να καταπιέζουν τα αληθινά τους συναισθήματα ή να μειώνουν την έντασή τους, ώστε να φαίνονται ήρεμα τις περισσότερες φορές. Εντούτοις, ένα αγχώδες άτομο εκρήγνυται, όταν βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν προστεθούν επιπλέον στρεσογόνοι παράγοντες στην ήδη υπάρχουσα κατάστασή του, όπως δυνατή μουσική.
7. Φαίνονται συνεχώς απορροφημένοι
Όταν τους μιλάτε για κάτι που έχετε κατά νου, ο δικός τους νους φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας, να περιπλανιέται και σαν να μην είναι εντελώς παρών. Το πιο πιθανό όμως είναι να ανησυχούν για το πώς πρέπει να απαντήσουν, να αγχώνονται για το πώς τους βλέπετε. Ή αν τους πετύχετε κάπου τυχαία, θα ανησυχούν για τη συζήτηση που δεν έχουν προετοιμαστεί να κάνουν. Για ένα άτομο με άγχος υψηλής λειτουργικότητας, οι σκέψεις εστιάζονται στο μέλλον ή στο παρελθόν και όχι στο εδώ και τώρα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο κατέληξαν στο ότι οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές φοβούνταν πολύ το άγνωστο. Σημείωσαν ότι «η αβέβαιη απειλή είναι απρόβλεπτη στον χρόνο εμφάνισής της, στην ένταση, τη συχνότητα ή τη διάρκεια και πυροδοτεί ένα γενικευμένο αίσθημα υπερβολικής επαγρύπνησης και ανησυχίας». Στην έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στην Journal of Abnormal Psychology αναφέρθηκε ότι ο φόβος για το άγνωστο είναι αυτός που ξυπνά τους μεγαλύτερους φόβους και άγχη στον άνθρωπο.
Πηγη: enallaktikidrasi.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου